Over mij


WELKOM

Wie ben ik

 

Mijn naam is Sofie Degeest en ik ben audiologe. Van kleins af had ik een voorliefde voor alles wat met communicatie en muziek te maken heeft en was ik gefascineerd door wetenschap. Zo speelde ik radiopresentator, verzorgde ik graag de oren van mijn poppen en liet ik geen kans onbenut om een wetenschappelijk proefje te doen. Later zou blijken dat ik van deze passies mijn job zou kunnen maken.


Na het afronden van mijn middelbare studies, startte ik de opleiding Logopedische en Audiologische Wetenschappen aan de Universiteit Gent. Tijdens deze opleiding had ik een uitgesproken interesse voor het gehoor en de impact van gehoorproblemen in het dagelijkse leven, en in het bijzonder de impact van lawaaiblootstelling en tinnitus (oorsuizen). Na mijn masteropleiding audiologie wou ik me verder verdiepen in de wetenschap en startte ik een doctoraatsonderzoek met als titel “Prevalence and characteristics of hearing impairment and/or tinnitus caused by noise exposure in Flanders”


Vervolgens ben ik lange tijd aangesteld als postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit Gent. Hier kon ik hetgeen ik leer en ontdek tijdens mijn wetenschappelijke avonturen delen met studenten als lesgever aan de opleiding Logopedische en Audiologische Wetenschappen.

Maar ik had honger naar meer... een drijfveer om anderen te helpen. Daarom startte ik in 2017 een eenmanszaak, HeSeCou, waar ik mij toespits op preventie van lawaaigeïncudeerd gehoorverlies en symptomen zoals tinnitus. Sinds 2021 ben ik ook gevestigd als audioloog in de Paramedische Praktijk Wichelen, waar wij met een multidisciplinair team van audiologen, kinesitherapeuten, osteopaten, psychologen en podologen een hecht team vormen dat tracht iedereen met de correcte informatie en zorg te voorzien. Daarnaast zet ik mij ook in als bijlesgever voor studenten in het secundair en middelbaar onderwijs. Op die manier kan ik mijn passies blijven combineren: audioloog, wetenschapper en lesgever/coach.


De rode draad in mijn leven, niet?

Wat vind ik belangrijk?


Blijven leren en onderzoeken is één van mijn drijfveren om ervoor te zorgen dat iedereen met de beste zorg omringd kan worden.


Hoor ik je snel?
Sofie

RELEVANTE ERVARING EN OPLEIDINGEN

  • Doctoraatsopleiding/ Doctor in de    Gezondheidswetenschappen – Universiteit Gent

  • Master in de logopedische en audiologische
    wetenschappen: audiologie – Universiteit Gent

  • Permanente vorming tot audicien – Universiteit Gent

  • Opleiding tot (stress)coach - Afstandonderwijs
  • Werkzaam als assistent en doctor-assistent sinds 2011 - Universiteit Gent, campus UZ Gent